VOZIO JE 10 MINUTA, A NAPLATIO KAO DA JE VOZIO SATIMA: Zagrepčanka se zgranula kada je čula CENU TAKSI VOŽNJE
Taksi vozilo, Foto: Profimedia

papreno

VOZIO JE 10 MINUTA, A NAPLATIO KAO DA JE VOZIO SATIMA: Zagrepčanka se zgranula kada je čula CENU TAKSI VOŽNJE

Dve gospođe požalile se da su (pre)skupo platile vožnju taksijem u Zagrebu

Objavljeno:

Nedavno se još jedna Zagrepčanka u medijima požalila da je vožnju od Buzina do Trešnjevke, koja je usred dnevne špice trajala oko sat vremena, platila čak 105 evra.

Liberalizacija usluga taksi prevoza donela je veliku gužvu na tržištu i na putevima. Nikad toliko taksija nije kružilo hrvatskim gradovima i cene vožnje zaista su postale pristupačne. Međutim, još ima i onih koji nemilice “deru” putnike.

Dve gospođe javile su se redakciji unazad nekoliko nedelja i požalile se da su (pre)skupo platile vožnju taksijem u Zagrebu. Jedna je, kaže, vožnju od jedne zagrebačke bolnice do Novog Zagreba, što je ruta od, otprilike, sedam ili osam kilometara, platila 33 evra, piše N1.

Taksi vozilo
Taksi vozilofoto: Profimedia

Druga je vožnju na kraćoj razdaljini i za kraće vreme platila još više.

“Rekao je da neće da me pusti dok ne platim”

- Stigla sam prepodne vozom u Zagreb iz Slavonije, bila sam naručena na pregled u jednoj poliklinici u Vukovarskoj ulici. Inače, u Zagrebu koristim tramvaj, ali voz je kasnio, a imala sam zakazan termin, pa sam odlučila da uzmem taksi. U žurbi nisam gledala koji je taksi prevoznik bio u pitanju. Stigli smo brzo, za manje od 10 minuta, a ta udaljenost nije veća od pet kilometara. Šokiralo me kada je taksista rekao da vožnja košta 45 evra - priča ona.

Razljutila se, pitala ga kako je to moguće i po kojoj to tarifi naplaćuje. U ljutnji je rekla da mu najradije ne bi platila, na šta je rekao da neće izaći iz taksija dok ne plati.

Zagreb
Zagrebfoto: EPA ANTONIO BAT

- Naravno, platila sam. Nisam mislila da ne platim, ali sam skupo naučila lekciju jer pre ulaska u taksi nisam pitala koliko vožnja košta, a ni pogledala koji prevoznik je u pitanju - ispričala je za N1.

Nedavno se još jedna Zagrepčanka u medijima požalila da je vožnju od Buzina do Trešnjevke, koja je usred dnevne špice trajala oko sat vremena, platila čak 105 evra.

I u Hrvatskoj zadruzi za zaštitu potrošača (HUZP) kažu da im se često javljaju građani dostavljajući račune s pritužbama na deo taksi prevoznika, koji svoje usluge naplaćuju puno skuplje u odnosu na ostale prevoznike.

Maksimalna cena zakonom nije propisana

- Vezano za ovaj problem obratili smo se dopisom Ministarstvu prometa, te Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. Dobili smo odgovor da takvi taksisti ne rade ništa nelegalno, te da maksimalna dopuštena cena naplate za pružanje taksi usluge zakonom nije propisana - napisala je predsednica HUZP-a Ana Knežević.

U tom odgovoru stoji da je svaki taksi prevoznik dužan da istakne u vozilu cenovnik svojih usluga, koji mora da bude vidljiv korisnicima.

- Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju propisano je da autotaksi prevoznici samostalno utvrđuju cenu naplate za pružanje autotaksi usluge. Maksimalna dopuštena cena naplate za pružanje autotaksi usluge zakonom nije propisana. Svaki autotaksi prevoznik dužan je da istakne u vozilu cenovnik svojih usluga, koji mora biti vidljiv za sve korisnike. Napominjemo da korisnik autotaksi usluge ne mora ući u prvo vozilo koje se nalazi na autotaksi stajalištu ako mu ono cenom ne odgovara.

Korisnici svoje prigovore na autotaksi usluge mogu uputiti nadležnom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Upravi za drumski saobraćaj, drumsku infrastrukturu i inspekciju, Sektor inspekcije sigurnosti drumskog saobraćaja i puteva, Služba inspekcije drumskog saobraćaja, odgovorili su HUZP-u iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Taksi vozilo
Taksi vozilofoto: Filip Plavčić

Uvek prvo pitajte za cenu prevoza

Tamo, takođe, kažu da sva obeležena autotaksi stajališta na području Zagreba jednako mogu koristiti svi autotaksi prevoznici kojima je Grad izdao dozvolu za obavljanje te delatnosti.

- Dakle, potrošači oprez, ako naručujete taksi telefonom ili odaberete taksi na stajalištu prvo pitajte za cenu prevoza. Ako vam je previsoka, tražite drugi. Ne morate izabrati prvi taksi na stajalištu, odaberite onaj koji vam je cenom prihvatljiv. Moraju vam dati informaciju o ceni, pokazati cenovnik i na kraju vožnje izdati račun - savetuje predsednica Hrvatske zadruge za zaštitu potrošača.

Gospođa iz Slavonije s početka teksta kazala nam je da će poslušati savet stručnjaka i prijatelja, te instalirati aplikaciju nekog od prevoznika koji nude tu mogućnost kako bi unapred videla koliko će vožnja koštati i kojom će rutom ići.

- Mislim da je onaj taksista shvatio da nisam iz Zagreba, da sam u žurbi i panici i da ću mu, čak i ako budem ljuta i prigovarala mu, platiti koliko traži. Tako je i bilo, ali što je previše – previše je - zaključila je.

Bonus video:

03:57

SVAKI PETI TAKSI U BEOGRADU NIJE JOŠ BELE BOJE! Iz grada otkrili da li će se obojenima oduzimati dozvole za prevoz putnika

(Espreso / Poslovni dnevnik / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.